Caves Codorniu
El passat
dilluns 9 de febrer els alumnes de 3r d’ESO vam anar d’excursió a les Caves
Codorniu, situades a St. Sadurní d’Anoia. Aquesta empresa familiar es remunta a
l’any 1551, data a la qual corresponen uns documents que acrediten que Jaume de
Codorniu, el primer Codorniu, ja elaborava vi. Després, el 1900, va començar la
producció de cava.
Molts edificis
de les caves són modernistes i tenen una decoració feta amb ampolles trencades,
com un mosaic, també anomenada la tècnica del trencadís. Us sona aquesta
tècnica? Com un mosaic? Doncs l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i Antoni
Gaudí eren deixebles del mateix mestre, Lluís Domènech i Montaner, i aprenien a
l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Aquests dissenys innovadors de Gaudí
tenen un posat de natura combinada amb l’olor i la llum del Mediterrani.
També voldríem
destacar una altra dada, relativa al mètode, el del vi base: aquest consisteix
en exprimir el 50% del raïm per tal que quedi més gustós i aromàtic.
Vam poder veure
un antic magatzem que, actualment, és utilitzat com a espai per a actes
socials, ambientats amb música. Aquesta ressona com els ocells per tota la sala
perquè té una acústica molt bona.
Després vam
agafar un tren amb el qual vam recórrer els amplis túnels de 30 km! (la
distància que hi ha de Barcelona a Mataró), no vam recorre’ls tots, és clar,
però sí una part.
Cultiven 5 tipus de raïm:
- MACABEU: té un aroma dolç.
- XAREL·LO: fet de pomes verdes i cítrics (llimona, llima).
- PARELLADA: olor a gessamí.
- PINOT NOIR: olor de llaminadures, encara que està fet de fruits silvestres.
- CHARDONNAY: conté préssec, fruits de la passió, pomes verdes i peres.
Els primers 3 raïms són catalans i els dos restants francesos.
Per últim, vam anar als camps de cultiu, situats relativament a prop, ja que és una empresa familiar. Allí vam estar fent-nos fotos, xerrant i prenent el sol.
Va ser un dia per aprendre, però sobretot per recordar.
Lydia Rodríguez i Paula
Peirón
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada